Emigrantforskning

Träffpunkt Ranten den 27 mars 2017. Kvällens föreläsare var Anna-Lena Hultman från Hössna..

Hon är välkänd i släktforskarkretsar för sin stora kunskap om emigrantforskning. Tillsammans med Ted Rosvall har hon gett ut boken Emigrantforskning, som nu kommer ut i ny upplaga, Emigrantforska på nätet. Anna-Lena har bl a arbetat på Sveriges Släktforskarförbund och har varit med och tagit fram flera CD-skivor för släktforskare, t ex Emibas och Sveriges dödbok.

Hon inledde sin föreläsning med att uppmana den som vill emigrantforska att börja på hemmaplan. Ta reda på så mycket fakta som möjligt ur husförhörslängder och flyttningslängder i svenska kyrkoböcker innan du ger sig ut och forskar på nätet i Amerika. Finns det gamla brev, foton eller vykort som berättar något om den du letar efter? Har man tur kan man hitta utvandrarkontrakt, som även gällde som biljett. På CD-skivor och på nätet kan man också leta i passagerarlistor och få olika intressanta uppgifter.

Där efter valde hon några olika personer från vår bygd, som utvandrat och hur man kan följa dem på olika sätt. Första anhalten i Amerika var för de flesta Ellis Island. Där kan man på nätet gratis leta efter passagerarlistor. Förhoppningsvis finns där antecknat till vilken ort i det nya landet de begav sig. Sedan kan man följa personerna i folkräkningar, som gjordes och fortfarande görs i USA vart tionde år. Till sist visade Anna-Lena hur man kan leta i databaser efter gravar, dödsrunor i svenskamerikanska tidningar mm.

Naturligtvis hade de ca 40 åhörarna många frågor att ställa till Anna-Lena efter den intressanta föreläsningen, och de besvarades villigt och kunnigt. Hon avtackades med blommor av ordförande Pia Wallengren och kvällen avslutades med samvaro runt kaffeborden.